
Børnehaverne i Rebild Syd opstod ved en strukturændring i Rebild Kommunes Dagtilbud. Det skete i 2010, hvor børnehaverne Græshoppen i Rørbæk og Regnbuen i Nørager blev lagt sammen under samme ledelse, således det i dag organiseret som én institution med to huse. Personalet holder personalemøder sammen, og husudvalgene fra begge huse afholder ligeledes møder samlet. Der tilbydes sampasning i ferieperioder og der arbejdes med børnefællesskaber på tværs mellem de to huse.
Børnehuset Regnbuen
Velkommen til Børnehuset Regnbuen, som er en nybygget, integreret institution beliggende i Nørager. Børnehuset Regnbuen blev indviet i juli 2023 og huset rummer 16 vuggestuepladser og 60 børnehavepladser. Den nye institution erstattede den tidligere institution, Børnehaven Regnbuen i Nørager.
Børnehuset Regnbuen har en stor legeplads med megen beplantning og grønne arealer tilknyttet. Vi prioriterer udelivet meget og gør brug af naturen i nærområdet, hvor vi har adgang til mange skønne områder.
Børnehuset Regnbuen er organiseret med en vuggestuegruppe og to aldersblandede børnehavestuer. I institutionen er nærhed, tryghed, tillid samt barnets nærmeste udviklingszone essentielle nøgleord. Vi har desuden fokus på livsduelighed, nærværende samspil, børnefællesskaber og forældresamarbejde. Det er vores mål at skabe en tryg, udviklende og inspirerende institution, hvor alle kan trives som en del af fællesskabet. Vi griber børnenes nysgerrighed, initiativ og eksperimenterende tilgang, for derved at skabe læring og udvikling. Hos os kan du forvente at blive mødt af en gruppe medarbejdere som arbejder professionelt, i en organisation med et stærkt fokus på det enkelte barns udvikling, gruppen som helhed og på udvikling af den pædagogiske praksis i vores huse. Du kan forvente, at vi arbejder målrettet og systematisk omkring dit barn, og at vi løbende udvikler praksis ved intern opkvalificering og efteruddannelse.
Vi arbejder under frisættelse i Rebild Kommune, efter Mål og retning for dagtilbud, der tager afsæt i den nye styrkede læreplan og ICDP, med fokus på rolige nervesystemer for børn og voksne, samt fællesskaber i dagtilbud.
Vores rammer
Vuggestuen består af én stue, som hedder Larverne, med egen indgang og legeplads. Der er en stue samt et gangareal, der er indrettet med legetøj og alkover. Herudover er der et ekstra rum, som vuggestuen benytter dagligt til en lille gruppe børn. Rummet kan benyttes af dagplejen når de er på besøg. Vuggestuen benytter sig af børnehavens øvrige rum og legeplads i det omfang det kan lade sig gøre, for at tilbyde andre motoriske udfordringer, samt kendskab til børnehavelivet.
Børnehaven er organiseret i 2 aldersblandede grupper med faste voksne tilknyttet. Der er aktiviteter på tværs af grupperne, hvor børnene mødes på tværs og udfordres på forskellige niveauer i forskellige typer aktiviteter. I perioden fra januar til udgangen af marts samles de ældste børn løbende til forberedende aktiviteter i forbindelse med overgangen til MiNi SFO, der i Rebild Kommune sker fra 1. april.
Børnehaven er indrettet med to indgange og dertilhørende garderober, til Sommerfuglene og Mariehønsene. Begge stuer er indrettet med en stue, en alkove, et særskilt legerum og eget badeværelse. Stuerne ligger i hver sin ende af huset, med et stort køkken/alrum i midten, hvor der også er plads til leg/aktiviteter. Køkkenet anvendes også som spisested for de ældste børn i de sidste 3-4 måneder af deres børnehavetid.
Uden om børnehuset er der en stor legeplads, hvor børnene kan boltre sig med gynger, sandkasse, bakker, rutsjebane, bålplads og meget mere.
Hverdagen i Regnbuen
Alle børn skal have mulighed for at deltage i aktiviteter, der understøtter både den kognitive, fysiske, sociale og kreative udvikling. Med det formål, at alle børn udvikler sig.
Dette skal gøres ved fleksible læringsrum både ude og inde, som appellerer til barnets nysgerrighed. De fysiske rum skal give mulighed for bevægelse, fordybelse og der skal ligeledes være mulighed for at kunne trække sig lidt tilbage. Vi arbejder gerne med små læringsgrupper, hvor de voksne er opmærksomme på gruppen, men også det enkelte barns behov.
Alle børn skal opleve at være en del af et fællesskab. Det vil sige, at alle børn skal føle sig betydningsfulde.
Dette gøres gennem nærværende og fagligt dygtige voksne. Voksne er rollemodellerne og går forrest i udviklingen af relationskompetencer. I Børnehuset Regnbuen har vi en relations-og ressourceorienteret pædagogik (ICDP), hvor der er særlig fokus på relationen mellem barn og voksen.
Vi glæder os til at byde jer velkommen og I er altid velkommen til at kontakte os for yderligere information.
Forældresamarbejde
Alle har medansvar for samarbejdet om barnets læring. Dagtilbuddet skal sikre rammen om samarbejdet, og barnets forældre skal orientere sig, bakke op om arbejdet med barnet, og tage medansvar for hele børnegruppens trivsel og læring.
Vi arbejder med et åbent og forpligtende dagligt samarbejde med forældre ud fra vores fælles viden og oplevelser omkring barnet. Vores Hus udvalgsmøder, familiearrangementer og forældremøder er båret af tanken om, at sammen bliver vi bedre og klogere – inddragelse er værdifuldt
Vi ser forældrene som vigtige samarbejdspartnere i forhold til børns trivsel, læring, udvikling og dannelse.
Inden barnet starter i Børnehuset Regnbuen afholdes der en opstartssamtale, hvor forældrene fortæller om barnet, og de styrker og svagheder som personalet skal være opmærksomme på ved barnets opstart. I vuggestuen tilbydes der en samtale ca. 3 måneder efter start, samt en samtale inden start i børnehaven. Det gør vi, for at vi kan give barnet den bedst mulige opstart. Ved 4,5 år tilbyder vi en samtale omkring barnets udvikling og trivsel i børnehaven. Her tager vi udgangspunkt i “Alle Med” skemaet og evt. udarbejdede sprogvurderinger . I barnets sidste børnehave år er der en samtale, hvor der tales om skolestart, og derudover er der samtaler efter behov.
Det er vi optaget af
Dannelse og børneperspektiv
Barnet skal høres og tages alvorligt. Barnet skal have indflydelse på sin dagligdag og inviteres til at være aktivt deltagende, som led i starten på barnets dannelsesproces og demokratiske forståelse.
Vi følger barnets initiativer og arbejder bevidst med at ”forstå barnet indefra”/ forstå dets intentioner. Vi kommunikerer, så vi understøtter barnet i fortsat at stole på egne initiativer og gøre flere forsøg på undersøgelse af sin omverden og relationer – at mestre eget liv.
Børnene har værdi i sig selv. Børnene har ret til at være forskellige og skal behandles forskelligt for at have lige muligheder. Børn er sociale individer. De lærer og udvikler sig gennem relationer med andre børn, og med voksne, der giver omsorg, anerkendelse og udfordringer, der er tilpasset barnets udvikling. Børn har ret til leg og medbestemmelse i forhold til egen læring. Læring foregår over hele dagen.
Barnesyn
Det at være barn har en værdi i sig selv. Barnet skal ikke alene forberedes på at blive voksen, men også støttes og værdsættes i sine første år.
Børn gør det bedste de kan, ud fra deres aktuelle forudsætninger. Børn udvikler sig i trygge og tillidsfulde samspil med andre. Vi voksne har ansvaret for kvaliteten af samspillet og derfor arbejder vi målrettet med at justere på praksis, så barnet møder nærværende og empatiske voksne i vores dagtilbud. Til dette gør vi eksempelvis brug af ICDP, justerer på børnegruppen samt kigger på det enkelte barns nuværende udviklingszone og nærmeste udviklingszone.
Børnefællesskaber
Barnet skal være en del af børnefællesskabet. Barnet skal have plads til at vise initiativ, og samtidig respektere andre børns initiativ. Med opbakning fra barnets forældre, skal der skabes balance mellem individ og fællesskab i dagtilbuddet.
I Børnehuset Regnbuen arbejder vi med at følge, benævne og anerkende barnets initiativer – for at skabe selvregulering og støtte barnets positive selvoplevelse. Vi tror på, at det er grundlaget for, at barnet kan deltage og bidrage til fællesskabet. Dette gøres eksempelvis ved at arbejde i legestuegrupper og legegrupper med voksne.
Leg
Legen har en værdi i sig selv, og skal være en gennemgående del af barnets hverdag. Legen er fremmende for barnets fantasi, virkelyst, sprog, nysgerrighed, sociale kompetencer, selvværd og identitet.
I Børnehuset Regnbuen skaber vi tid og plads til børnenes spontane lege med inspirerende og fleksible legerum ude og inde. Vi er på sidelinjen til at hjælpe med rekvisitter, samtale om roller og hjælpe børnene med at løse deres konflikter. Vi forpligter os til at have en legende tilgang – gå foran, ved siden af og bagved barnet. Derudover er vi også med til at skabe rum for udvidelse af legerelationer.
Læringsmiljø
Læringsmiljøet er de daglige rutiner, legen, de spontane aktiviteter, og aktiviteter initieret af børn og af voksne. Det skal give barnet mulighed for at trives, lære, udvikle sig og dannes.
Vi skaber struktur i hverdagen, der tilgodeser, at der er en voksen til stede i eller tæt på børnenes læringsmiljøer – både i rutiner og leg for at kunne hjælpe og guide børnene. Genkendelighed og forudsigelighed i hverdagen er tryghedsskabende og grundlæggende for læringen. F.eks. gennem visuel guidning, gentagelser og kommunikation om, hvad der skal ske.
Læring
Der er læring i leg, i relationer, i planlagte aktiviteter og i udfordringer. Den skal fremme barnets kropslige, følelsesmæssige, sociale, kognitive udvikling og forståelse.
I Børnehuset Regnbuen planlægges aktiviteter med afsæt i hvad børnene er optaget af. Vi har særlig fokus på læring gennem hele dagen. Vi giver plads til at det enkelte barn kan være med i aktiviteter på sin egen måde/præmisser, men vi ansporer barnet til at udfordre sig selv.
Overgang fra dagpleje til børnehave
For at skabe en glidende overgang fra vuggestuen og dagplejen til børnehaven begynder vi fra 2 års alderen at have et øget fokus på selvhjulpenhed og relationer, Dette gøres bl.a ved, at vi opdeler børnene i små grupper samt, at vi har et ekstra fokus på selvhjulpenhed i forbindelse med toiletbesøg, påklædning samt under måltiderne.
Måneden inden børnehavestart kommer barnet på besøg om formiddagen 1-2 gange om ugen på den stue, som barnet bliver tildelt. Dagplejerne kommer ligeledes på besøg i børnehaven og på legepladsen inden opstart.
Overgang til skole
Dagtilbuddet skal tilrettelægge et pædagogisk læringsmiljø, hvor der skabes sammenhæng til MiNi SFO og børnehaveklasse.
I Børnehuset Regnbuen og Børnehaven Græshoppen arbejder vi i et tæt samarbejde med Sortebakkeskolens SFO/skole. Der laves fælles dage, hvor kommende skolebørn fra begge institutioner, mødes på skolen. Her er der fokus på at lære skolen/SFO og personale at kende, samt styrkelse af fællesskabet i hele den nye børnegruppe
I forhold til overleveringer fra børnehave til skole, så er vores overleveringer baseret på barnets nærmest udviklingszone og ressourcer. Er der børn, som vi skønner, der skal være et udvidet samarbejde omkring, mellem børnehave, skole og forældre, laves der særligt tilrettelagte overleveringer. I den tid børnene går i vores dagpleje og institutioner, bliver der lavet en systematisk opsamling på arbejdet med og omkring børnene, og de data, der er samlet sammen her, indgår som en del af den samlede overlevering.
Overgangen til skole bruger vi desuden til at udvikle på vores praksissamarbejde. Det betyder, at institutionerne sender medarbejdere med i MiNiSFO, i det omfang det kan tilrettelægges under hensyn til drift af skole og institutioner. Den del af opgaven kan først tilrettelægges, når skolerne er færdige med at samle op på skoleindskrivningen, som foregår hvert år i slutningen af januar måned.
Adresse
Sortebakken 7, 9610 Nørager
Telefon
9988 8075
Åbningstider
Mandag - Torsdag: 6:30 - 17:00- Fredag: 6:30 - 16:00
Daglig leder
Lene Kathrine Mathiasen, 9988 8103 og ilekm@rebild.dk
EAN-nummer
5798 0041 172612
P-nummer
1003381169
CVR-nummer (Rebild Kommune)
29 18 94 63
Tilsynsrapport
Rebild kommune har som mål at levere høj kvalitet på dagtilbudsområdet. Dette gøres ved, at de professionelle fagfolk - heriblandt de kommunale dagplejere - arbejder bevidst med at skabe en hverdag, som understøtter børnenes personlige, sociale og faglige udvikling. Kommunen etablerede sidst i 2016 en Tilsyns- og udviklingsafdeling, som har til opgave via systematiske tilsyn at sikre den daglige kvalitet i dagtilbuddene, herunder den kommunale dagpleje og samtidig skabe grobund for, i fællesskab med dagplejens leder, at udvikle kvaliteten yderligere.
Vores seneste tilsynsrapport finder du her.